31/7 Nu börjar det

De senaste dagarna har bjudit på härligt väder och mycket häng vid poolen. Varmt, men inte sådär vansinnigt varmt. Soligt, men inte sådär vansinnigt soligt. Det är klart att det fortfarande är varmt, men behagligt varmt. Kvällarna sådär som man tänker sig en lite för varm afton i någon Italiensk by på en sluttning ut mot Medelhavet.
Vår pool ligger på en stor innergård, som är härligt grön och som ger god svalka i form av skugga från den lummiga vegetationen och vinden som lyckas komma åt gården. Det går enkelt att spendera tre-fyra timmar nere vid poolen och parken; barnen tycks aldrig tröttna. Såväl fingrar som fötter ser ut som russin när det är dags att gå upp för lunch eller välbehövlig paus.
 

Idag tog Emma, Kuhn Nee med sig och lätt vår chaufför skjutsa dem till en stormarknad för att fylla upp skafferi och kylskåp med sådant som Nee önskar för att kunna laga mat till oss, vilket resulterade i att vi idag fick en fantastisk Tom yum sop med räkor och fried rise. Ingrid och Melker är fortfarande lite restriktiva till nya thai rätter, men Nee är sparsam med hettan, vilket de kan pröva allt. Räkorna i soppan gick hem hos båda och riset var ok. Märta är en klart mycket lättare dam när det kommer till mat och åt glatt tre portioner av riset.

När Emma väl var klar, blev det min tur at sticka iväg att fixa kort till visum samt arbetstillstånd. Det visar sig att det är lika svårt att hitta någon som erbjuder den typen av tjänst i Bangkok som det är i Södertälje, där jag fick leta länge. Dock så löser vår chaufför Khun Weng uppgiften galant ännu en gång och erbjuder sig att hämta korten på sin moped vid dagens slut, då det tar nästan tre timmar att få bilderna klara. Vi hinner även med ett ytterligare besök på blomsterhandeln, där Emma varit tidigare. Jag köper med mig någon växt till samt fyra nya krukor. Växterna skapar än hemtrevlig känsla vilken vi jagar i väntan på vår container.

Väl hemma, så önskar managern för Condot komma förbi ännu en gång och hälsa oss välkomna samt räcka över en gåva. Fruktkorg, lite godis räcks formellt över i samband med att en bild på familjen och managern, Khun O tas.
 
Kvällen avslutas med att jag springer ner och köper ett par glassar medan Emma lägger barnen. Jag bara älskar att kunna ramla ner på gatan och trilla in på vår förvånansvärt välsorterade Villa Market. Synd att säga att man redan är tjenis med de som jobbar där, men jag tycker mig skönja ett leende från såväl parkeringsvakten när jag springer förbi som från personalen i frukten och kassorna. Kan också råka vara så att thailändare kallas det leende folket.

Väl uppe igen och Märta i bingen, så blir det glass och kaffe för hela slanten. Ingrid intar glassen halvliggandes i soffan och yppar, –Mamma tänk att det här är livet. Går inte annat än att älska den underbara ungen och det gör gott i hjärtat att se att barnen finner sig i den nya situationen och trivs med det nya livet. Livet är fortfarande lätt för dem då det ännu är semester, så det verkliga provet dröjer väl ytterligare några veckor, tills sommarlovet är över och skolan drar igång.
 
 
Med detta så är min semester slut, eller ska jag kanske kalla det väntan? Mycket tid, förberedelser och funderingar har lagts under såväl vår, pappaledighet och semester på hur livet och arbetet ska fungera i Thailand, för såväl mig som familjen. Beslutet att flytta har varit taget sedan länge. Avsked från nära och kära är redan avklarat. Installation i ny stad och boende är påbörjat, så nu återstår bara att komma igång på riktigt med arbetet, åtminstone för mig.
Imorgon blir en tidigare morgon. Mornarna är allt som oftast tidiga hos oss, men istället för att kunna gå och släpa tassarna efter sig till fram emot nio, plockar Khun Weng upp mig redan vid klockan sju. Så strax efter att klockan blir midnatt hemma i Sverige ringer herr Clasons klocka. Vad som händer därefter kommer säkert att finnas att läsa i ett senare inlägg.


29/7 Svanis

Vi har varit häri lite mer än en vecka nu. Mycket börjar att falla på plats och känslan av att tillfälligt låna någons lägenhet, börjar mer och mer övergå till att det faktiskt är vi som bor här. Listan på saker som vi önskar fixa för att få det mer att kännas som hemma blir kortare och kortare. Men trots att vi u kan ge oss iväg för att fixa en grej så kommer vi hem med tio andra. Vi lever fortfarande kvar i ett semestermode, vilket gör att pengarna lätt rullar. Mycket är billigt i Bangkok, men långt ifrån allt, inte minst om man försöker att få det som hemma. Det går dock ingen nöd på oss, även om det råder osäkerhet kring vad som finns på kontot, när jag inte har tillgång till banken.

Idag tog vi en lugn morgon, även om den började kring sju som vanligt. Inget av barnen har förstått tjusningen att ligga och dra sig, utan har man en gång vaknat, så måste man mer eller mindre gå upp omgående och om det är Melker som vaknar så är den första frågan alltid om han kan få slå på tvn eller kolla på sin padda. Något som kan göra mig tokig, då det är precis vad han gjort innan han skulle gå och lägga sig. Nu kan det låta som att de tittar mycket på tv, men tror egentligen inte att det blir så mycket utan det är mer ett sätt för dem att runda av kvällen och inleda dagen, istället för att ligga och dra sig. Annat kommer det att li när skolan väl börjar. Jag ska nog ha tur om jag får äta middag med dem och lägga dem på kvällen. Skolskjutsen kommer säkert att hämta dem innan sju och beroende på aktivitet så är de nog inte hemma innan fyra. Med allt vad de upplever under dagen kommer det nog inte behövas någon padda för att runda av dagen.

Idag tog vi oss ner till den närmaste gallerian Emporium vid Phrom Phong. Där finns allt från det omåttligt dyra till det som även passar Clasons plånbok. Det går att gå dit från där vi bor, men smala gator, värmen och bekvämligheten gjorde att vi tog en taxi. Huset som vi bor i erbjuder förvisso transport till och från de två närmaste BTS stationerna, men då denna är i form av en tuk tuk och taxin bara kostar 12 kr så blev valet enkelt.

 
Hemma igen, så fick gårdagens middag åter föda våra magar till lunch innan vi skulle komma att få besök av min chef Gustaf och hans familj. Melker hade varit pepp hela dagen då även Alvins familj skulle ha varit med, men de föll på målsnöret och peppet fick hållas uppe med löfte om extra mycket bus i poolen. Utöver att vi i torsdags blev med maid, så blev vi även med svan. Svanen som såg ganska beskedlig ut i förpackningen visade sig senare vara av modellen större när den väl fåt luft i vingarna. Svanen är nu utöver den vanliga poolväskan innehållandes puffar, flytväst, frisbee, badlakan, vatten, frukt, ombyte en given detalj som måste med ner till poolen. Problemet är bara att Svanis aka Carl Henric tar upp halva hissen på sin resa till och från poolen. Detta gör honom dock inte mindre kär och han kommer nog bringa mycket kul innan luften kommer att gå ur honom.

Gustafs gäng var efter husesyn lika badsugna som vi. Mammorna blev entledigade poolen och fick istället lite shopping på tumanhand. Papporna intog poolkant med varsin öl, så snart barnen var försedda med badattiraljer och flytetyg. Märta gick bananas i den lilla poolen vars vattennivå räcker henne till hakan. Oblygt hoppar hon rakt ut från kanten med förhoppning om att någon ska fånge henne, varefter hon promenerar tillbaka själv till kanten och klättrar upp. Annat är det med hennes syster som har svårt för att doppa huvudet och mest simmar omkring likt en gammal dam med sitt huvud väl sträckt över vattenytan.

Efter att frukten som Khun Nee hade förberett, mammorna var tillbaka och den andra ölen var slut var det dags att ta CH på ryggen och gå hem och göra sig iordning för middag. Precis utanför uppfarten ligger det en otroligt charmig Thai restaurang, vilken vi hämtat mat ifrån tidigare samt köpt med oss lite av deras inredning. Maten var även denna gång fantastisk och middagen blev heller inte sämre av att de hade vin till humana priser. En flaska Côtes du Rhône landade på 1200 THB vilket motsvara 300 SEK. Jag är tveksam om samma flaska går att hitta billigare i butik här i Thailand. Vin är generellt dyrt, inte minst om man vill dricka Europeiska viner.

Även fast vi beställde in mycket mat och fler rätter, då barnen inte var nöjda så åt och drack hela sällskapet för 1000 SEK. Detta var en av orsakerna till att vi valde att bosätta oss i stan. Att kunna ha närheten till ett brett utbud av restauranger, så att vi kan gå ut och äta ofta.

28/7 Siam Park City

Khun Nee flyttade in idag. Med en mindre väska över axeln ringde hon på vid klockan åtta. Egentligen är det ledig dag idag, då det är den nya kungens födelsedag. Dock ville Nee komma igång och vi hade inget emot om hon ville städa av lägenheten medan vi begav oss till ett nöjesfält, Siam Park City, en dryg halvtimme från där vi bor.
 

Fokus var vattenlandet, vilket Melker har tjatat på sedan han såg en mindre variant den nära dagen vi var här. Detta var ett par resor värre och innehöll bland annat världens största pool med vågmaskin. Med på resan var gänget från Rönninge med barn i motsvarande åldrar. Det var full fart i fem-sex timmar från alla håll. Märta gick bananas i de små vattenrutschkanorna, Ingrid i de lite större och Melker i de största. Lyckad dag på alla sätt och vis som kröntes av en färdig middag som stod och väntade på spisen när vi kom hem. Fantastisk traditionell thailändsk mat som på vår begäran inte var så spicy. Jag, Emma och Märta älskade det medan resterande tyckte att det var ok.  

27/7 Dressed for success

En ganska fullsmetad dag. Mitt arbetstillstånd kräver en läkarundersökning och så även det Thailändska körkortet. En tripp till sjukhuset fick därför inleda dagen. Det skulle visa sig att jag var frisk som en nötkärna, även om läkaren kommenterade min blåa tumnagel, som hänger kvar sedan det spikades fågelholkar i Båstad. 

Det efterföljande besöket till skolan låg tätt inpå, men tacklare snabb och smidig hantering på sjukan hann vi hem i god tid. När vi var här på pre-visit bokade vi i sista stund av skolbesöket på just den skolan son vi nu har valt. Detta då vi var helt inställda på att vi skulle bo lite mer utanför Bangkok och därmed även välja en något mer närbelägen skola. Vi har dock aldrig tvivlat på vårt val av skola, då alla vi har varit i kontakt med bara har positivt att säga om skolan. Anledningen till besöket var dels att få se faciliteterna, se vilken nivå barnen ligger på samt inhandla skoluniformer. Faciliteterna var imponerande, men det pågick fortfarande mycket renoveringar trots att skolstarten bara är dryga två veckor bort. 

Testerna gick även de bra. Syftet var att se nivå samt vilket eventuellt stöd som kan tänkas behövas. För Ingrid var det enklare tester som mer påminde om lek än egentliga prov, medan det för Melker var mer fokus på läsa, skriva och räkna. Språket kommer att vara kämpigt för båda i början, men kanske främst för Melker, då det helt är kopplat till undervisningen. En engelskalektion i veckan under det senaste året är tamt för att ett sommarlov senare helt hålla sig flytande på engelska. Läraren på plats lugnande oss dock, men sa att första sex månaderna kommer att bli kämpiga. Det kommer att vara trötta barn som kommer hem efter en skoldag med ny miljö, ny kompisar, nytt klimat och nytt språk. Jag kan känna att det känns lite orättvist att slita upp dem från den trygghet de har haft i förskolan och skolan, där bägge har presterat bra, men samtidigt är jag övertygad om att de kommer få så otroligt mycket ut av det om vi bara klarar den första jobbiga perioden tillsammans. Ingrid känns mer pepp än Melker, men jag vet att även Melker kommer fixa detta galant, även om den resan kan komma att bli jobbigare. 

 

 

Väl hemma från skolan var det dags för intervju av en maid. På rekommendation från min chefs maid hade vi kommit i kontakt med en, vilken tidigare jobbat för en brittisk familj under flera år. Innan vi reste hit hade vi nog inte tänkt oss en Live-in maid, vilket innebär att hon bor hos oss, men efter lite eftertanke, så spelar det oss mindre roll och vi ser det snarare som en fördel. 

Att intervjua någon för ett uppdrag som man inte vet vad det innebär känns otroligt konstigt. Vi vet inte vilka behov vi har och har svårt att veta hur hon kan bistå. Kan du hjälpa oss med barnpassning? Yes. Kan du hjälpa oss med att städa och tvätta? Yes. Kan du laga båda thailändsk och västerländsk mat? Yes. Vill du bo i vårt maids room? Yes. Kan du börja imorgon? Yes. Ok jobbet är ditt. Khun Nee blev därmed en del av hushållet. Vi upplever henna som otroligt gullig och måste nu bara vänja oss av att ha någon som hjälper oss med det dagliga. Kuhn Nee och Märta fann varandra direkt, så det tillsammans med tidigare rekommendationer, att hon pratar en okej engelska samt att hon kan hjälpa oss med allt, istället för att vi tar in flera, vilka hjälper oss med olika delar gjorde valet enkelt. Åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan och därutöver övertid vid behov. 

 

Vi är tacksamma för att vår vänner redan tagit beslutet med en full time maid, då vi tidigare funderat kring detta och vilket behov vi skulle komma att ha. Men situationen skulle ha blivit ohållbar med någon annan lösning än denna i och med att Märta inte kommer att gå på någon förskola, vi bor stort, mycket kommer att ske på skolan samt att jag kommer att jobba mycket.


26/7 Hem till chefen

 
Med en väl avvägd lista och några saker som blivit över eller fel, begav vi oss mot den blågula butiken. Jag och Märta orienterade med inköpslistan på IKEA medan resten löste några andra ärenden på den intilliggande köpcentrat. Melker har sedan regnincidenten hävdat vikten av ett par bra paraplyer och även behovet av en ny ryggsäck då hans tidigare skolryggsäck med största sannolikhet ligger i en flyttlåda som inte hinner fram till skolstart. Han var oerhört sugen på en i kamouflage, men det känns inte rätt då vi trots allt lever i en militärdiktatur. Han landade i en röd och lyckades även få mamma att köpa en matchande röd keps. 
 

Mitt och Märtas besök avslutades med ett besök i IKEAs matvaruhörna. Ett knappt kilo köttbullar för 550 THB ackompanjerades av ett par Marabou chokladkakor, kaffe, knäckebröd, jordgubbssylt och lite smågodis. Inte för att det är något som ja direkt saknar, utan främst för att jag vet vad jag får, jag vet att barnen gillar det och det är gott. 
Så snart vi alla var klara, blev det lunch ute hos min nya chef. Fantastisk god mat och minst lika fantastiskt att få träffa hans familj och hänga lite med en annan svensk familj som ett par-tre veckor tidigare genomgått samma omställning som vi nu gör. Det är uppenbart att det kommer att ta lite tid, men att det också är okej att låta det gör det. Ingrid hittade gott leksällskap i deras fyraåring, medan Märta fann jämnårig. 
 
Efter lunchen blev det häng vid deras pool tillsammans med dem som vi träffade tidigare i samma område. Utav åtta Scanianer som nu flyttar ut i denna gruppering så har sex familjer valt att bosätta sig i samma område. 
Det blir tydligt att barnen mår bra av annat sällskap än vuxet. Full fart i poolen ett par timmar och svårt att skiljas när det är dags att bege sig hem och in mot stan. 

25/7 Room with a view

Det börja arta sig nu. Saker och ting har sin plats i lägenheten och det börjar kännas som ett hem. Vårt hem är nog lite tidigt att säga att det känns som men jag börjar ändå att trivas. Inte bara för lägenheten som sådan utan mer att jag tycker att det verkar som att barnen trivs, vilket är något så oerhört viktigt. Melker är något så in i bomben glad över sitt nya rum med fönster från golv till tak, balkong, egen toalett och dubbelsäng. -Pappa känner du någon som har ett så stort rum som jag har? Känner du nån, förutom dig och mamma? -Nej Melker jag känner ingen annan med ett så stort rum. 

 

 

Stoltheten över sitt egna rum och nya stora säng nådde sin gräns igår när han tvingade lillasyster att sitta på en stol bredvid medan de bägge tittade på film på samma padda, vilken Melker låg i sin säng och höll i. Pappas hot om att Ingrid nog kunde tänka sig hans rum om han inte delade med sig skapade dock snabbt lite plats åt lillasyster att ligga på. Något i mig får mig att känna igen mig i Ingrids situation. Inte lätt alla gånger att rå sig på storasyskons härskartekniker. 

 

Denna dag gick åt till att hitta en del saker, vilka vi gått bet i jakten på tidigare. Istället för att vända oss utifrån stan siktade vi istället in oss på stadens hjärta. Jakten gick dock inte mycket bättre här. Delvis för att orken att snabbt komma iordning börjar ta slut samt att ha hela klanen i släptåg inte underlättar. Ny telefon och lokalt abonnemang till Emma lyckades vi dock få till. Soptunnan vi letat efter, hade vi svårt att motivera priset på när vi väl fann den och brödrosten vi sökt gick inte att finna. Tur då att vår chaufför kunde vaska fram en privatimportör i slutet av en gränd som inne på ett litet kontor kunde vaska fram en av det märke och färg som vi letat efter. Vi är glada att vi har honom och imorgon plockar han upp oss igen för nya äventyr. 

 

Ingrid: -Mamma var köper man de här mandlarna? Du måste berätta? När jag blir vuxen och har barn, så måste jag köpa sådana. 

Reflektion: Jag tror hon gillar mandlarna och att hon försöker säga oss att vi bör köpa fler, så att vi kan ge våra barn. 

 

Pappa: -Ibland får du tänka dig för vad du säger, då det kan finnas de som förstår svenska. Till exempel någon Anna från Sverige, Norge eller Danmark. 

Melker: -Ja, eller från Småland. 

Reflektion: Jag tror att Melker kan ha svårt att förstå vad grannen i Båstad säger ibland. Grannen går även under benämningen smålänningen. 

 

Märta: -Mama, opa opa, blubblub, ata. 

Reflektion: Märta trivs här. Glider runt blöja, lätta kläder, badar och leker. Får uppmärksamhet var hon än vänder sig och kommer om vi inte passar oss att bli en riktigt liten bortskämd rackare. 


24/7 Wi-fi snyltare

Att min telefon dött och därmed en massa härliga bilder är en anledning till att såväl blogg, Insta och övrig kommunikation legat nere. Frånvaron av tid och uppkoppling är en  annan. För att få lite information om omvärlden, kommunicera med chauffören, läsa mail, samt försöka lösa mitt telefonproblem har flera kvällar spenderats utanför gymmet. Gymmet har nämligen fritt Wi-fi, men stänger vid tio, varför jag är förpassad till en stol utanför i den höga luftfuktigheten, knappandes på min dator. Tur är väl att mormor skickade med en extra telefon, vilken Emma skulle ha för att kunna ha en svensk telefon och en thai. Denna fick bli en temporär lösning i väntan på att en ny kommer igång. 

 

Måndagen blev annars en dag för inhandling av växter, vilka ytterligare har höjt faktorn av att det är vi som bor här. Där rök ytterligare en slant, men snacka om att man får mer för pengarna här än hemma när det kommer till växter. Det var Emma och chauffören som stack iväg och gjorde detta, medan Märta sov och resten var i poolen. Vi löste sedan av varandra, varpå jag försökte komma iväg och fixa några andra ärenden. Det finns säkert flera saker vi skulle kunna ha löst med mer fantasi, finess och billigare ön att handla så mycket på IKEA och mer etablerade kedjor, men det har apart oss mycket tid och har gjort hela etableringen mycket enklare.

 

Leveransen från IKEA dök så småningom upp så lunchen kunde för första gången tillagas hemma; makaroner och köttbullar från IKEA. Det kommer förmodligen alltid att finnas på vår meny när vi är här, men jag hoppas att såväl fantasi, tid samt barnens inställning till att pröva nytt ändras med tiden. Förhoppningen är givetvis att få en maid på plats som kommer med lite inspiration, för tillgången till råvaror och nya smaker råder det ingen brist på. 

 

Dagen avslutades med att Märtas nya växasäng, Busunge, skruvades ihop. Hon hade svårt att skiljas från den då den testades på IKEA och den var minst lika populär när den stod färdig på hennes och Ingrids rum. Märta hade fram till nu sovit i den tidigare nämnda resesängar i vårt rum, men skulle nu få flytta in med syrran. Ingrid var nog kika lycklig för detta som Märta var för sängen.  


23/7 Återbesök

Jo, vi började dagen med att bada och den efterföljande första frukosten var inhandlad på vår lokala supermarket nere på gatan. Återigen krävs en massa beslut. Jag tycker inte att beslut i sig är jobbiga, men när de blir så många på en gång samt att jag inte har någon aning vad som skiljer den här produkten mot den andra. Till skillnad mot IKEA så är igenkänningen obefintlig i mataffären här i jämförelse med ICAn hemma. 

 

Även denna dag var kursen inställd på IKEA. Denna gång med hela familjen. Ivriga på morgonen når vi shoppingcentret en halvtimme innan de öppnar. Vi väljer att besöka en lokal variant av Bauhaus och efter några försök att hitta det vi letar efter avbryts allt av att Märta kräks. Mängden vattenmelon till frukost hade till råga överskridit vad hjärtebarnets mage klarade av. Tur att kraken är stark och att klockan hunnit slå tio så att vi kunde bege oss mot en mer välsorterad Bauhaus variant. Eller kanske egentligen inte mer välsorterad, men sorterad mer efter västerländska mått. Vattenkylare, strykjärn, torkställning, städutrustning mm packades in i bilen tillsammans med lite kompletteringar från IKEA tillsammans med chauffören som åkte hem och lämnade allt i lägenheten medan bi fortsatte handleder på en större matvarubutik. Dessförinnan hade vi givetvis återigen ätit korv och glass på IKEA. 

 

 
 

Helt slut skulle vi nu bara handla in allt det man behöver hemma i matväg, utöver duschtvål, schampo, tvättmedel och det som ett normalt hushåll behöver. Återigen, beslut på beslut på beslut. Och varje beslut ackompanjeras eller avbryts av ett pappa, pappa, pappa. De små krakarna tar på krafterna och jag måste gång på gång påminna mig att äventyret är minst lika mycket deras och omställningen för dem, minst lika stor. 


Hemma igen så blev det åter ett dopp i poolen. Ett dopp som senare avbröts av att det började regna. Vår leverans från IKEA, vilken bland annat innehöll kastruller skulle komma att dröja ytterligare någon dag, varför middagen skulle behöva inhandlas från någon av alla restauranger nere på gatan även om regnet vräkte ner. Thaimat från hörnan på huset där vi bor och pizza till Melker från en otroligt charmig pizzeria tvärs över gatan. Regnet lättade knappast medan vi väntade och thailändarna såg ut att ha det svårt att håll sig för skratt när Melker, Ingrid och jag knatade runt i våra regnjackor. På tio minuter hade gatan vi bor på svämmat över och vi blev tvungna att vada i decimeter djupt vatten. Det blev till att klämma rejält med tårna för att inte tappa flip flopsen. Jag kunde inte låta bli att le stort, då det är precis den här typen av äventyr jag vill att barnen ska få uppleva. Allt det som inte är som hemma. En himmel som öppnar sig, stå på balkongen och blicka ut över ett Bangkok som blir upplyst av blixtrar, bli tjenis med vakterna, bli tjenis med personalen på restaurangerna. Dock försvann mitt leende då jag insåg att regnet hade krävt livet ur min telefon. En världslig sak om ni frågar Karlsson och visst är jag beredd på art hålla med om det inte hade varit för mitt BankID. Även det är hu enkelt att skaffa nytt med en digipass. Synd då bara att min ligger i en container och inte i min portfölj. 


22/7 Startpaket

Ny chaufför, Kuhn Weng, möte upp på hotellet för dag två. Weng kommer att hänga med oss under den första månaden, vilket vi är otroligt tacksamma för. Både att ha någon som kör oss vart vi än ska, men också någon att fråga om tips och råd. Blir visserligen en del språkförbistringar, men det mesta blir rätt.

På schemat för andra dagen stod IKEA. Scania ställer snällt upp med ett bidrag för flytt och omkostnader kopplat till detta. Otroligt gentilt, men det visar sig snabbt att slantarna snabbt går åt när man ska starta på ny kula. Inte minst när containern med vårt bohag dröjer ytterligare fyra till fem veckor.

På vägen om IKEA svänger vi förbi en av mina kollegor, de flyttade ut en knapp vecka före oss och har till stor del redan hunnit etablera sig. De har flyttat in i en otroligt fin nybyggd villa, med smakfulla materialval och bra layout. Även vi var sugna på ett likadant hus på en annan gata, men då valet föll på att bo mer centralt blev boendet ett annat.

Tröttheten blev knappas mindre när vi klev in där. Allt var i prydlig ordning och Micke och Camilla såg så där härligt pigga ut. Att de hade löst sig med en maid redan andra dagen gjorde inte avundsjukan mindre och tanken på om vi gjort rätt val att bo i stan sken direkt upp i huvudet.

Det som lättade för stunden var att såväl Melker som Ingrid var välkomna att stanna för att leka med Alvin och Ellie, vilket både ville. Det tog nog inte mer än fem minuter innan Ingrid kom klädd i delar av Ellies garderob, så det kändes knappast jobbigt att lämna dem där.

Trots avsaknaden av två barn kändes turen på IKEA som en oändlighet. Layout, namn, design och mat känns igen, vilket underlättar, men varje val kräver likt förbannat ett beslut. Är de här glasen bättre än dessa? Är den här kudden för mjuk? Vilka handdukar gillar du mest?

 
Sjutton kuddar senare, täcken, lakan, barnstolar, barnsäng, kastruller, glas, bestick, besticklådor; ja Gud vet allt så kunde vi efter ett par korvar äntligen lassa in hälften av grejorna och oss i hyrbilen och resterande för leverans ett par dagar senare. Barnen blev inte överlyckliga att se oss, men med ett löfte om ett dopp i vår nya pool så följde de med oss HEM med ett okej då. Det blev svårt att hålla löftet när vi väl var hemma då vi bara ville komma i ordning. Efter ett oändligt antal -är ni inte klara snart, så gick det inte längre att skjuta doppet framför sig längre. Doppet kunde nog ha varat bra mycket längre än de 40 minuter som det nu blev, men detta tack vare ett löfte om att få bada innan frukost dagen efter.

20/7 Avresa

Efter att fågelholkar spikats upp. Det sista som skulle lämnas kvar hos farmor och farfar var packat i lådor samt lite annat små-fix, så rullade taxin äntligen fram. Det som vi gått och väntat på i mer än ett halv år skulle nu äntligen ske. Fortfarande hade ingen resfeber infunnit sig, utan än mer känslan och längtan att få börja äventyret.

Farmor och farfar hade av svårt att skiljas och la sig på rull bakom taxin. Väntade snällt medan vi checkade in, med ett antal överkilon och fyra specialbagage.

Ni vet hur det är och vilka de är. De där människorna som man alltid har där och som alltid ställer upp och man har livet att tacka. Jävlar att det ska vara så svårt och berätta vad de betyder och att de är precis där och då man får ur sig ett jag älskar dig i örat på dem när man kramas som avsked. Hur många gånger har man inte lovat sig själv på bättring.

Trots att vi med god marginal hade kommit till Arlanda så hade incheckning och passkontroll gjort att lunchen fick bli en snabb smörgås istället för en sista måltid på Sveriges bästa hamburgerkedja. Nåväl, spänningen för att få sätta sig på planet dolde Melkers besvikelse och istället blev det tid för att boarda.

Radioskugga

Av flera skäl, vilka kommer blir tydliga i kommande inlägg nedan, skulle det dröja innan det blev fart här igen. Gör ett nytt försök, men lovar inte på bättring. Inser dock när jag skriver i efterhand att det lätt blir en uppställning från a till ö av det som skett och inte så mycket reflektion, vilket annars är lite av min ambition, men väl ikapp så kanske det blir annorlunda. Time will tell

Återuppståndelse

Denna blogg har under de senaste fem åren fungerat som en tidskapsel. Kanske en gång om året har jag tittat in för att säkerställa mig om att materialet finns kvar, läst några inlägg, blickat tillbaka och reflekterat över tiden där och då. Det blir tydligt att tiden går fort, men också att mycket hinns med mellan nu och då. 
 
 
Den uppmärksamme upptäcker snabbt att det saknas ett kapitel i bloggen. Visst fanns det väl ett barn till vars tid med pappa också borde dokumenteras. Jo, visst är det så, men ni vet säkert hur det kam vara med det tredje barnet. En hänger bara med och väntar på den totala uppmärksamheten, så smart storasyskonen har flugit ur huset. Ska sanningen fram, så har pappaledigheten med Märta blivit något annat i och med att flytten gjort att den föll ut senare än beräknat, samt att tiden varit fylld med förberedelser inför Thailand och i och med att även Emma har varit hemma. Låter nästan som att Märta har glömts bort, vilket absolut inte är fallet, men den där genuina pappaledigheten har uteblivit och istället har hon fått uppmärksamheten från oss båda under kaoset av flytt, förberedelser och semester. 

 
Att återigen börja blogga känns hyfsat 2010. Traditionell post eller möjligen något för mig okänt socialt medium kanske skulle ligga mer rätt i tiden, men för syftet och för bevarande av tidskapseln gör jag ett nytt försök för att fortsatt kunna bevara mina tankar samt att förmedla till dem som är intresserade, när man inte längre ses som vi gjorde förr. 
 
Det är nu bara en handfull dagar kvar till vi lämnar landet och beger oss mot Bangkok. Kontrakt skrivet på ett par år gällande såväl jobb, skola som lägenhet. Ett äventyr för oss alla väntar. Främst som familj, men också för var och en som individ. Hur kommer vi tackla omställningen, vilka utmaningar kommer vi att ställas inför och vad kommer vi att uppleva. Saker likt detta tänker jag mig, att jag vill lägga till i tidskapseln. 
 
Just nu befinner vi oss farmor och farfar och har kamperat här sedan det sista tömdes hemma i huset. Nya hyresgäster väntas, men dröjer ytterligare några dagar. Härligt att få några dagar med svensk högsommar innan det är dags för miljöombyte. Det finns många anledningar till att Sverige scorar högt i undersökningar gällande var människor trivs, är lyckliga och har det bra. Svensk sommar och årstider är definitivt en av dem och något som vi med säkerhet kommer att sakna. Jag vill tro att saknad är bra, då vi lättare lär oss uppskatta det vi har samt att se till kontrasterna. Dock är det viktigt att vi hjälps åt att bygger upp saknaden till något positivt, de gånger de kommer att kännas jobbigt. Vårt äventyr varar inte för evigt och det vi saknar idag riskerar vi att ta föregivet imorgon. 
 
Samma sak gäller olikheterna. Viktigt att njuta av dem och vända dem till något positivt. Det vi kommer tycka är besvärligt när vi är borta, kommer med stor sannolikhet vara det som vi minns när vi kommer hem. Trafiken i BKK kommer definitivt att minnas, men inte saknas. 
 
Tillbaka till vad jag känner nu. Att jag skulle få chansen att ta familjen med mig till Thailand har legat på lur sedan innan jul. Detta gör att vi har hunnit bearbeta och förbereda oss under en längre tid. Dock är det först nu som det börjar kännas verkligt. Allt det byråkratiska med skolansökningar, VISUM, uthyrning, boende etc har tagit mycket tid och kraft, men också varit en del av den förberedande processen. 
Nu känns det mest som att jag vill komma på plats. Ta vårt pick och pack, vilket utöver en container på havet består av fem resväskor, fem handbagage, vagn och ett par bilstolar och sätta nyckeln i låset till vår lägenhet 1000 mil bort. 
 
Visst känns det lite tråkigt att lämna familj och vänner här hemma, men de som står oss nära finns kvar och den som vill kommer antingen över eller träffas då vi med största sannolikhet kommer hem över somrarna. Också tillbaka till det där med saknad. Familj och nära vänner ska man förvisso till viss del ta för givet, men förmodligen uppskatta ännu mer då saknaden varit lång. 
 
Håller här för idag, då jag har lätt för att bli långrandig. Vem vet, kanske är jag tillbaka imorgon eller kanske inte alls
 
 
 

RSS 2.0