27/2 Vinterbilder

Måtte denna vecka vara över snart. Visst, vi avslutar den på en strand med vit sand och paraplydrinkar, men alla dessa härliga sportlovstider från ett vintrigt Sverige eller Alptopp håller på att ta knäcken på mig. Sällan har jag känt mig så träffad av någon annans oprovocerade inlägg. 
Månne att påsken kommer att bli ännu jobbigare, men rackarns vad jag avundas den som står med laggen på. Helst skulle det givetvis vara i mitt älskade Härjedalen, men en krispig vinterdag oavsett plats skulle jag kunna byta mot ganska mycket just nu. 

Det är möjligt att jag ändrar mig efter att ha frusit i liften, men idén av att få vara i ett vinterlandskap tär mitt inre. 

Något annat som snarare när är tär mitt inre är den yngsta förmågan i familjen. Hon är i en otroligt härlig period just nu och jag antar hon gör för nära och kära vad en vinterdag gör för mig på medierna. 
Hon bubblar, showar, sjunger och stojar mest hela dagarna. Jag får bara en liten dos om dagen, men en dos som jag kan leva på i dagar. Gissar att det finns risk för överdos vid hög exponering, men jag är på en nivå där även ett nattbesök av en mänsklig fidget spinner känns härligt. Inte minst om de timmes långa snurrandet avslutas med tio minuter på min arm innan klockan ringer. Hon är inte lika snabb upp som mig, men är snabbt ikapp och står bredvid mig när jag gör min morgontoalett och gestikulerar mot pappret och säger -här, här när hon tycker att jag ska vara klar. 

(null)

När jag går in i duschen, är hon tillbaka i sängen och försöker få upp mamma. Misslyckas detta är hon tillbaka hos mig och sitter i handfatet medan jag gör mig i ordning. Skrattar när jag tar på mig deo och stylar håret samtidigt som jag försöker få bukt på barret. 
Vi skuttar sedan hand i hand mot köket där hon illa kvickt rafsar fram en sked, ber om vatten, krigar fram en yoghurt ur kylen och ber om en skål. Innan jag fått fram min frukost är hon tillbaka inne i köket och ber om en till yoghurt. Att syskon forfarande sover visar hon tämligen lite respekt för och trots att det är sportlov ansluter snart två syskon. Märtas energi smittar snabbt av sig och trötta ögon hos de två äldre är snart bytta mot pigga, leende ögon. 
Det är inte omöjligt att jag snart längtar tillbaka till för några nätter sedan, då vi var utan nattgäst. Inte minst efter en dag med huvudvärk, men till dess antar jag att det bara är att njuta. 
Att hon för kvällen var extra trilsk att lägga väljer jag att tolka som att hon ville ge mig extra mycket kärlek. En sen powernap på eftermiddagen hade inget som helst med saken att göra. 


25/2 Bikerbrud

För precis ett år sedan var vi här på pre-visit. En resa som syftade till att övertyga två juniorer att BKK nog kunde vara ganska bra ändå, besöka ett antal skolor samt att hitta någonstans bo. Vi lyckades inte riktigt med något. Melker grät när vi berätta att vi hade beslutat oss för att flytta hit. Vi besökte tre olika skolor, men valde en fjärde. Bostaden vi till slut valde, visade sig senare att den skulle rivas. Men va fasiken, det här blev ju bra ändå. 
Vill minnas att jag då tyckte att det var ruggigt varmt. Lätt uppklädd i välpressad skjorta och skräddade shorts, allt för att göra gott intryck på skolorna. Att skjortan var blöt över hela ryggen och ner till naveln är en bisak. Den var ju struken när jag tog på mig den. 

Om det är svalare nu än då eller om jag börjat vänja mig vid värmen är väl helt omöjligt att svara på. Tydligt dock att det börjar bli fuktigare, vilket gör att det upplevs mycket varmare. A/C rullar oftare och vi sitter mindre på balkongen. Detta hämmar oss inte från att spendera delar av helgen på att jaga växter. Något som är ganska kul när man kan fylla bilen med växter och inte betala mer än vad en Hortensia kostar hemma. Tur nummer två blev lite dyrare, men innehöll krukor, uppvuxen babu, citrusträd och massa annat grönt. 

(null)

Den andra gången brydde vi oss inte om att knö in det i bilen. Omplantering i nya krukor och hemkörning ingick. Istället så tog vi svängen om mc-kvarteren. Ligger en Harley Davidson mellan vår soi och nästa och precis som på klassiskt bilhandlar manner ligger ett antal andra återförsäljare intill. Måste ju erkänna att det var svårt att inte trilla in hos Piaggio och spana på Lollysar av senare snitt. Anledningen till stoppet var att hitta en hjälm till främst Emma att nyttja när hon åker mc-taxi. Nog inte alltid man kommer att palla släpa på en hjälm, samt att just det färdmedlet ofta sker spontant, men om man har en hjälm man gillar så är sannolikheten större att den är med. 

(null)

Från och med imorgon har barnen lov. Om det heter läslov eller sportlov hemma så heter det här nog mest lov. Melker ska gå på Chelsea sports camp i två dagar och har kittats i helgen med nya gears. Allt ligger prydligt upplagt i hans garderob, så jag gissar att han är taggad. För Ingrid blir det mindre sport, men aktiviteter i form av playdates. Om snorkling kvalar in på sport, så tar jag sportlov på onsdag och drar till Koh Samet. En ö som vi senast besökte under vår pre-visit



22/2 Stammis

Vet inta om jag fått det av min far, men jag gillar verkligen att vara stammis och få ett igenkännande leende när jag kommer på återbesök. Pappa har sin slaktare i Hede, sin Thai-vagn, slaktare i Färila, frisör på Vaksalagatan, sitt Tempo i Vattholma och många många fler. Än så länge har jag ett par lunchrestauranger, min frisör och en till restaurang här i Bangkok. Sistnämnda kan vara en fri tolkning från min sida och att de egentligen egentligen bara är glada för fler middagsgäster. 

Mest impad är jag av frisören. Tredje besöket i lördags och hon kunde redogöra för sammansättningen och hårtyp på min familj, trots att bara den förstfödde var med. 

Att vi har hamnat på samma ställe alla tre gånger håret har behövts trimmas hänger kanske främst på att salongen ligger ett stenkast från vår gamla adress och att det är ett lagom hippt ställe. 
Klippning, massage av hårbotten, händer och underarmar kostar en fjärdedel av vad en klippning gör hemma. Visst går det att komma undan ännu billigare om man vill, om man kan bortse stammishak och hipp-faktor.  En kollega klippte sig medan han fick bilen tvättad in och utvändigt. Allt för 270 THB eller 70 SEK. Det fixar inte ens pappa oavsett hur mycket stammis han är på Vaksalagatan. 

När jag var liten klippte jag mig på Klippverkstan som låg ute i klasskompisen Christians garage och drevs av hans mamma. Varken biltvätt eller massage ingick, men omåttligt nöjd när frissan var kopierad från Christer Sandelin. Till Christians mamma rullade man på cykel eller i Volvo. Här rullar vi moppetaxi. 

(null)

Melker och jag klämmer ihop oss på en moppe och rullar på de mindre soien fram till frisören. Först på plats, då vi inte bokat tid, utan hoppats på en droppintid. Vi har tur och   bara en av oss får inta avbytarbänken, då den andra hamnar direkt i frisörstolen. Först klippning, sedan tvätt, massage, putsning och styling. Innan Melker får samma behandling. Svårt att undgå att han gillar upplägget och njuter av behandlingen. 

(null)

Melker kommer att ha andra referenser till klippning än Klippverkstan på Rännhärdsvägen, där jag en gång var stammis. Precis som jag kan sätta doft och stämning på Christians mammas salong, så kommer Melker säkerligen kunna göra motsvarande på vår gemensamma salong. Vår stammis salong. 

(null)


9/2 In i dimman



Det finns mornar då solen får kämpa sig upp. Den första decimetern vid horisonten hålls gisslan av smog. En blodröd sol kämpar sig sedan igenom nästa decimeter innan det klarnar och solen skiner från en klar himmel. 

Igår kom mail från skolan med information om att all utomhusaktivitet flyttas in och att de rekommenderar den som ska spendera tid utomhus att böra mask. Det positiva är att skolan håller koll och tar action, men i övrigt rent förjävligt att man inte kan befinna sig ute på grund av att det ör hälsofarligt. Jag har aldrig känt av någon dålig luft, till skillnad från när jag har varit i Kina eller Iran, men smogen är svår att blinda för och något man absolut inte ska göra. Det är ju helt sjukt vad vi håller på med; gasar ihjäl oss själva. Många miljöproblem blir påtagliga här i Thailand, då de har ett annat förhållande till renhållning och morgondagen. Det är lätt att peka finger och visa på allt som är fel, men svårt att förstå att de inte själva ser problematiken. 

Den här tiden på året ska vara värst. När vinter så smått går över till sommar. Rök från matlagning, uppvärmning och svedjebruk förstärker den redan höga nivån av avgaser från trafiken. Generellt är bilparken relativt ny, men nyttjar motorer med lägre emissionssteg än vad vi ser i Europa. Skrået jag representerar står för en stor del. Inte minst tack vare att stora delar av flottan är på tok för gammal. Lägg till detta sedan tuk tuks och mopeder i massor. 

Mätningar visar att det inte är värre inne i BKK än utanför, vilket stillar det dåliga samvetet över att inte bara ha släpat med familjen till Thailand utan även satt dem mitt inne i stan. Oavsett vad så ligger nivåerna 2.4 gånger över det som WHO klassar som ohälsosamma. Stockholm ligger för dagen 40% under samma nivå. 

Det är givetvis skit att det ska behöva vara såhär. Vill inte behöva anpassa mig till sådana här förhållanden, men inser att jag måste. Sedan får man vara realistisk över vad man kan göra och hur stor fara det innebär att vara här under några år, men det sätter frågan högt på agendan, även om jag skulle önska mer action från myndigheterna. 

Vi kan alla bidra på ett eller annat sätt. Inte minst genom att se över vårt eget hus, men kanske främst fortsätta diskutera ämnet och kravställa mot vår omgivning. 

(null)


RSS 2.0